Műszaki vizsga

Minden forgalomban lévő jármű köteles bizonyos időnként műszaki vizsgálaton részt venni, aminek eredményét a vizsga állomás bejegyzi a forgalmi engedélybe.

Ellenőrizze a forgalmi engedélyben, hogy mikor jár le a műszaki! Célszerű előtte pár héttel felkeresni a Besso Szervizt, ahol díjmentesen felmérik, hogy szükséges-e esetleg valamilyen alkatrész cseréje. Ha az Ön autója rendszeresen karban van tartva, és nem érez, hall, tapasztal semmiféle rendellenességet, akkor valószínűleg nem kell különösebb javításokat végrehajtani.


• Vizsgaidőpont egyeztetés. Nem kötelező, de célszerűbb egyeztetni a fölösleges várakozás elkerülése érdekében. Kollégáinkat a 72/257-500-as számon érheti el.


• Szükséges iratok, dokumentumok: Forgalmi engedély, érvényes kötelező biztosításról szóló igazolás, illetve szükség esetén meghatalmazás.


• Személyesen kell-e megjelenni a tulajdonosnak? Nem. A tulajdonos meghatalmazottja is intézheti a műszaki vizsgáztatást, ha rendelkezik megfelelő meghatalmazással.


• A vizsga menete. Az előre egyeztetett időpontban Ön behozza autóját a szükséges iratokkal együtt. Szerviz munkafelvevő kollégánk munkalapot állít ki, majd egy autószerelő átvizsgálja a járművet, hogy megfelel-e minden előírásnak, a biztonságos közúti forgalomban való részvételhez. Az esetleges problémák, hibák elhárítása után az autó a vizsgasorra kerül, ahol a műszaki vizsgabiztos levizsgáztatja.


• A vizsgabiztos tanácsa. Lehetőség szerint a jármű legyen lemosva. A szükséges dokumentumokat hozza magával. Ne hagyja az utolsó pillanatra a műszaki vizsgáztatást! Ha legfeljebb 30 nappal a műszaki vizsga érvényesség lejárata előtt vizsgáztatja autóját, az eredeti lejárati dátumtól kezdődik az új vizsga érvényessége. (KöHÉM rendelet: 11. § (3a) „Ha az időszakos vizsgálatot a forgalmi engedély időbeli hatályának (műszaki érvényességi idejének) lejárta előtt legfeljebb 30 napon belül végzik, a forgalmi engedély hatályának megállapításánál a (3) bekezdésben meghatározott időtartamot nem az időszakos vizsgálat napjától, hanem a forgalmi engedély időbeli hatályának lejárta napjától kell számítani.”)


• Mennyi ideig tart a műszaki vizsga? Átlagosan 1-1,5 órát vesz igénybe az átnézés és a vizsga. Mindez megvárható, végignézhető, igény szerint megmutatjuk az esetleges hibákat.


• Mi van, ha mégsem sikerül? A Besso Szervizben kollégáink a műszaki vizsgát megelőzően átvizsgálják az Ön autóját annak érdekében, hogy még a vizsga előtt kiderüljön, ha valamilyen probléma van a járművel, így elkerülhető a sikertelen vizsga.


• Kell-e zöldkártya? Nem, mert a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosítása értelmében 2010. január 1-től a járművek környezetvédelmi megfelelőségét a forgalomba helyezés előtti, illetve időszakos műszaki vizsgálat keretében kell elvégezni.


• A vonóhorog felszerelése esetén újra kell vizsgáztatni az autót? Az autóra felszerelt vonóhorog csak új műszaki vizsga és a forgalmiba történő bejegyzés után használható vontatásra.


• A Besso Szerviz által vizsgáztatott járműkategóriák:

Személygépjárművek (M1)
Motorkerékpárok (L3e, L4e)
Autóbuszok (M2, M3)
Könnyű tehergépkocsik, van-ok (N1)
Nehéz tehergépkocsik (N2, N3)
Fék nélküli utánfutó 750 kg-ig (O1)
Közepes, és nehéz pótkocsik, utánfutók (O2, O3, O4)
Mezőgazdasági vontatók, lassú járművek, és ezek pótkocsija (T, C, R, S, Lj)

Besso műszaki vizsga díjainak megtekintése »

A honlapot a Partners Pécs Kft. készítette